Back to Top
Logo van ENDO 2040

Patiënt

Werking van de praktijk

Geachte patiënt,

We streven naar een optimale samenwerking en communicatie. Daarom willen we u de werkwijze van de praktijk toelichten.


Nadat u door uw tandarts bent doorverwezen, kan u ons telefonisch contacteren voor het maken van een afspraak.


Om de duurtijd van een behandeling in te schatten, houden we tijdens het maken van een afspraak rekening met het tandnummer, of het om een herbehandeling gaat en of er enige moeilijkheden zijn (verwijderen stift, afgebroken instrument, enz.). Deze informatie krijgt u van uw tandarts mee en horen we graag als u belt voor een afspraak. Wij ontvangen ook graag informatie van uw tandarts zodat het mogelijk is voor ons om zonder voorafgaande consultatieafspraak te werken. Zo hoeft u in de meeste gevallen maar éénmaal tot de praktijk te komen.


Na de behandeling wordt er onmiddellijk afgerekend. De nodige formulieren (mutualiteit, verzekering, enz.) worden dan meegegeven.

Behandeling

In onze praktijk is een tandarts-endodontoloog werkzaam. Dit is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in het uitvoeren van endodontische behandelingen.

Voor het verrichten van deze behandelingen beschikken wij in onze praktijk over een microscoop en diverse specifieke apparatuur.

De behandeling zal in de meeste gevallen bestaan uit een wortelkanaalbehandeling die op een comfortabele manier met veel succes uitvoerbaar is. Onder lokale verdoving wordt nauwkeurig de binnenkant van uw tand gereinigd en daarna gevuld. Vaak kan dat in één behandeling. Afhankelijk om welke tand het gaat, duurt de behandeling tussen de 1 à 2 uur. Deze wordt uitgevoerd met behulp van rubberdamisolatie. Hierdoor heeft u geen last van alle instrumenten en desinfecterende vloeistoffen die worden gebruikt om de kanalen goed te reinigen.


Soms gaat het om een herhaling (revisie) omdat de eerdere behandeling niet tot genezing heeft geleid of omdat er nieuwe problemen zijn ontstaan. Bij een herbehandeling moet het wortelkanaal eerst leeg gemaakt worden. Na een grondige reiniging wordt het vervolgens weer gevuld. In bepaalde gevallen is een kleine chirurgische ingreep noodzakelijk. Tijdens de behandeling worden enkele röntgenfoto’s genomen ter controle. Na de behandeling wordt de tand (voorlopig) afgesloten. Een goede definitieve vulling is belangrijk om besmetting tegen te gaan. Deze definitieve vulling wordt vaak door uw tandarts geplaatst, liefst zo snel mogelijk.


Uw tandarts wordt uitgebreid geïnformeerd over de uitgevoerde wortelkanaalbehandeling.

FAQ

Prijs
Een wortelkanaalbehandeling vergt veel tijd. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van speciale, kostbare instrumenten en apparatuur. Daardoor liggen onze tarieven hoger dan de ziekenfondstarieven en kost de gemiddelde endodontische behandeling ongeveer tussen 250 en 550 euro, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en tijdsduur. We zijn er van overtuigd dat we u zo de beste kwaliteit kunnen leveren. Afwijkingen naar boven of beneden zijn mogelijk. Het trekken van een tand of kies en het daarna vervangen ervan, door een brug of een implantaat, kost echter veel meer.

U betaalt meteen na de behandeling. Volgende betaalmiddelen zijn mogelijk: cash, bancontact of maestro (pinnen).
Als Belgische patiënt krijgt u een getuigschrift voor het ziekenfonds mee. Als Nederlandse patiënt krijgt u ook een tandarts specificatieformulier mee zodat u de behandeling bij uw verzekering kan declareren. We hanteren de uniforme particuliere tarieven en codes (UPT). Afhankelijk van uw polisvoorwaarden wordt onze behandeling in meer of mindere mate door uw verzekeringsmaatschappij vergoed.


Duur

Aangezien het om een precisiebehandeling gaat, kan de duurtijd van de behandeling variëren van 1 tot 2 uur, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad (een herbehandeling, verwijderen stift, afgebroken instrument, enz.). Het merendeel van de behandelingen worden in één zittijd afgewerkt. Sommige behandelingen vragen een tweede zittijd.


Waarom ben ik doorverwezen?
Een wortelkanaalbehandeling is technisch gezien een moeilijke behandeling. Uw tandarts kan in een groot deel van de gevallen de behandeling zelf uitvoeren. Er zijn echter een aantal situaties en moeilijkheden die om een tandarts-endodontoloog vragen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: herbehandelingen, afgebroken instrumenten, abnormale anatomie, ed..


Kan ik tijdens en / of na de behandeling pijn hebben?

U wordt plaatselijk verdoofd zodat u tijdens de behandeling pijnvrij zal zijn. Bij hevige ontstekingen kan het echter zijn dat er extra verdoofd moet worden of dat het pijnlijk blijft. Een wortelkanaalbehandeling geeft over het algemeen weinig napijn. Indien u al pijn had, zal deze niet onmiddellijk verdwijnen. Met pijnstillers kan deze pijn echter voldoende onderdrukt worden. De pijn kan tot 10 dagen duren. De tand kan ook gevoelig zijn voornamelijk bij het uitoefenen van druk (kauwen) of zelfs bij aanraking van de tand. Deze gevoeligheid kan enkele weken/maanden aanhouden. Dit is volstrekt normaal en ontstaat door de ontstekingsreactie in het bot, die optreedt na een wortelkanaalbehandeling. Als er een zwelling of een erg drukkende of kloppende tandpijn opkomt en als u zich bovendien ziek voelt, dan is er vermoedelijk sprake van een acute opflakkering van de infectie. Als dit voorkomt, is dit meestal binnen de 48 uren na de behandeling. Neem dan contact op met ons en indien nodig zullen wij de gepaste medicatie voorschrijven.


Leidt de behandeling altijd tot genezing?

Als er op de röntgenfoto nog geen ontsteking zichtbaar is, is het slaagpercentage van een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling 95%. Wanneer er wel een ontsteking zichtbaar is op de röntgenfoto, zakt het slaagpercentage naar 85%. Voor een herbehandeling is dit rond de 75%. Zijn er andere complicaties aanwezig, dan zakt het slaagpercentage verder.


Wat als de ontsteking na de wortelkanaalbehandeling niet geneest?

Indien de ontsteking na de wortelkanaalbehandeling niet geneest dan ligt dit vaak aan de wortelpunt waar bacteriën op onbereikbare plaatsen kunnen overleven. Een kleine chirurgische behandeling kan hier dan een oplossing bieden. Tijdens de ingreep wordt het ontstoken weefsel verwijderd en vaak wordt de wortelpunt daarna afgesloten met een vulling. Ook deze ingreep gebeurt onder begeleiding van de microscoop zodat we een groter succespercentage hebben met weinig nalast.


Zwangerschap

In principe vormt dit geen problemen. Bij het nemen van de röntgenfoto’s zal u extra beschermd worden.


Autorijden

U wordt enkel plaatselijk verdoofd waardoor het zeker mogelijk is om na de behandeling zelf terug naar huis te rijden.